mylandscapes contemporary garden design london

town gardens regent's park

contemporary family garden design london

A Captivating Flow

The contemporary design for this North London family garden fluidly extends a compelling, open-plan interior into a remarkably detailed architectural outdoor space. A unique corner bench design echoes the structure of an indoor fireplace, while a hardwood deck merges with the living room's flooring. A granite waterfall produces a captivating flow, framed by the sculptural silhouettes of multi stem trees, where natural surfaces integrate seamlessly into floating raised beds, and accentuate lush, exotic foliage in an engaging family garden design.

Design & Words: Amir Schlezinger

project images

london family garden designerscontemporary granite waterfallaerial view lush gardengarden design consultantsprivate family gardendiscreet garden lightingbespoke steel garden troughsmodern family garden layoutcontemporary garden elementscontemporary inside outside garden designtop modern planting ideasinnovative lighting designwaterfall pool family gardenbespoke garden bench family townhouse garden

more town gardens

lush garden design

lush garden stockwell

ecological garden designers london

ecological projects

patio garden design

primrose hill patio

modern large back garden

brondesbury garden

modern garden design london

clapham town garden

modern family garden designs

family gardens

modern landscape construction projects

construction process

town garden design bespoke elements

selected projects

contemporary family garden 80m²

Core Design Elements

Our clients extended their living room into its adjacent garden, enhancing spatial fluidity with a spacious rooftop terrace above to accommodate further space for a growing family. Still, the residence presented a blank outdoor canvas, including back and front gardens which required thorough transformation. The comprehensive garden design encapsulates visual objectives set in a detailed consultation, following the interior's refurbishment, where we took inspiration from core indoor elements which steered a minimalist design.

Bespoke Features

We echoed the outline of an indoor fireplace by creating a bench continuum, featuring a reciprocal aperture. The bench design forms a central focal point from the living space, providing abundant seating for extended family and guests; its minimalist layout enhanced with colour contrast, where Bamboo canes produce vertical essence, and emerge above a warm lighting glow. A further focal point is formed by a granite waterfall, positioned asymmetrically along the garden's right elevation. The clients are passionate about natural landscapes and contemporary garden design, supportive of our core concept which enhances a sense of moving water, within a garden enveloped by abundant foliage – evocative of their family garden in France.

Innovative Landscaping

We developed an innovative construction technique during the design & build process. To reduce auxiliary earth, required to backfill excavation voids, and conserve garden boundaries, the plants emerge from their raised beds' substructures – defining a multidimensional light well ambience. This resourceful articulation of ‘form follows function’ enhances daytime dynamics, and increases spatial depth, while producing an invigorating night-time setting. The sandstone paving was quarried at a distinctive 90 x 30cm size; its rectangular outlines augment linearity within a contemporary layout.

Family Dynamic

The clean-lined contemporary surfaces contrast lush foliar textures, where Yellow groove bamboo, Silver birches and diverse Palm species enhance screening towards neighbouring properties, and thrive in a north-facing aspect under overhanging mature canopies. The multi-stemmed sculptural silhouettes of Strawberry and Snow gum trees generate pivotal outlines, and produce luxuriant foliage – a signature element of many residential North London gardens we design.